Zene.sk

Switch to desktop Register Login

A szlovákiai magyar zene ünnepe

harmoniadij atadas 1Első ízben osztották ki a Harmónia-díjakat.

A Komáromi Jókai Színházban szombat este nagyszabású gálaműsor keretében először adományoztak szakmai jellegű zenei díjakat, kizárólag felvidéki magyarok számára. A Harmónia 2012 díjait a 17 tagú kuratórium hat kategória győzteseinek ítélte oda a (szlovákiai) magyar zenekultúra érdekében és ápolásában kifejtett tevékenység alapján az arra érdemes személynek vagy együttesnek.

Az életműdíjat Stirber Lajos zenepedagógus, karnagy, szakíró vehette át Tóth Tibortól, a Komáromi Jókai Színház igazgatójától. Tóth Tibor, aki a kuratórium elnöke is volt, hangsúlyozta, hogy nem kedveli az életműdíj szót, hiszen az a szakmai pályafutás végét sugallja, egy egész életet kitöltő alkotói folyamatot. Elmondása szerint ő inkább egy korszak lezárásaként tekint e díjra. „Sokan még nyugdíjas éveikben is maradandót alkotnak, sőt, egyáltalán nem jut eszükbe a visszavonulás, akkor is kezdődhet egy új, termékeny fejezet az életükben. Ezt a díjat úgy fogom fel, mint egy mérföldkövet, amely valahonnan valahová eljuttatta a díjazottat. Azok a mesterek – mert ugye már mestereket szoktunk életműdíjra jelölni –, akik a felvidéki magyar zenei élet hírnevét öregbítik tájainkon, Európában és az egész világon, és főleg az, akinek a neve majd a borítékban lapul, az legyen büszke arra, hogy ma itt életműdíjat kapott, mert ma ez itt egy nagy esemény.ˮ – szögezte le Tóth Tibor. „Az számomra a legnagyobb öröm, hogy a Harmónia-díjat fiatalok alapították, így van remény, hogy az életmű folytatódhat, mert lesz kinek átadni a stafétabotot, s bennünket talán semmi más nem lelkesíthet jobban, csak az, ha tudjuk, hogy van folytatás.ˮ – köszönte meg az elismerést az életműdíjas.

Stirber Lajos Komáromban született. Tanulmányait is a városban végezte. 1965 szeptemberétől nyugdíjaztatásáig a komáromi Jókai Mór Alapiskolában tanított és bekapcsolódott a Pálinkás Zsuzsa által alapított gyerekkar munkájába. Tanítói és karvezetői munkája mellett tankönyveket is írt. Számos szakcikke jelent meg, melyekben a zenei nevelés fontosságáért száll síkra, írásai elismeréséül 2010-ben Katedra Díjjal jutalmazták. Zenei tudását és szeretetét kamatoztatja Komárom város zenei életében is. Az 1972-ben Komáromban megalakult Comorra zenekar alapító tagjai közé tartozik megalakulása óta a zenekar koncertjeinek lelkes szervezője. Nevéhez fűződik a Vox Humana elnevezésű komáromi kórusok találkozója. 2002-ben újabb kórust alapít egykori gyerekkórusának lelkes tagjaiból, ez a Gaudium. 2009-től a Selye János Gimnázium alsó osztályaiban oktatja a zenei nevelést. Stirber Lajos egész életpályáját átszőtte a gyerekek és a zene iránti szeretet. Komárom város vezetése is felfigyelt gazdag és sokrétű kulturális tevékenységére. 2010-ben „Pro urbe" díjjal jutalmazta munkáját.

A legjobb fiatal muzsikus díját Gyöpös Krisztina, ifjú zongoraművésznő vihette haza, aki 1993-ban született. Fiatal kora ellenére számtalan díj és első helyezés birtokosa. Már 14 évesen a Bécsi Universität für Musik und darstellende Kunst hallgatója lett. 2009-től az egyetem előkészítő osztályában tanul, és egyben a pozsonyi konzervatórium diákjaként is folytatja tanulmányát. A legjobb énekes vagy szólista díját Szarka Tamás, a Ghymes Kossuth-díjas alapítója, a legjobb hangszeres muzsikusnak járó Harmónia-díjat pedig Lakatos Róbert brácsaművész kapta. A legjobb együttes a Kor-Zár, az év dalának várományosa pedig a Rómeó Vérzik lett „Az utca az én hazámˮ című szerzeménnyel.

A gálán fellépett az ipolybalogi Szent Korona Kórus, Marián Greksa és Peter Bulik, Ozsvald Dávid, Óváry Anna, a Rómeó Vérzik, Prágay Marianna és Sýkora Éva, Korpás Éva és a Ritka Magyar Folk Band, Bródy János, valamint a Szepsi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium énekkara.

A díj alapítói elmondták, hogy a Harmónia gálájának célja a díjazottak megjutalmazásán kívül az is, hogy maga a felvidéki magyar zene kerüljön reflektorfénybe, hiszen sokan még tájainkon sem ismerik kiváló zenészeink, szólistáink, zenepedagógusaink, együtteseink, munkásságát. Kifejtették továbbá azt is, hogy az alapötlettől a díjátadó gáláig nagyon rövid idő telt el, ezért egy hatalmas csapatmunkának, civil és szakmai összefogásnak köszönhető az, hogy a tervezett időben mégis meg tudott valósulni. „Nagyon sokan teljesen ingyen vagy szimbolikus összegért dolgoztak, s külön örömmel tölt el bennünket, hogy a gálát követő állófogadáson mindenki jól érezte magát, és a szereplők, jelöltek is örültek egymás sikereinek.ˮ – hangsúlyozták. Amennyiben az anyagiak is engedik, jövőre több kategóriában adományoznak díjakat, s akkor elkerülhetővé válik különféle zenei stílusok nagy számú keveredése egy kategórián belül, szögezték le a szervezők. A 2013-as gálaműsor a tervek szerint a kassai Thália Színházban valósul meg.

-www.harmoniadij.sk-