Zene.sk

Switch to desktop Register Login

Győri Pop-Rock Fesztivál

2005. november 26-án kilencedik alkalommal rendezik meg a Győri Pop-Rock Fesztivált a PÁGISZ Általános Művelődési Központban.

2005. november 26-án kilencedik alkalommal rendezik meg a Győri Pop-Rock Fesztivált a PÁGISZ Általános Művelődési Központban (9024 Győr, Ikva u.70., Magyarország).
A rendezvény immár nyolc éve működik tehetségkutató fesztiválként; szereplési, bemutatkozási lehetőséget nyújtva az amatőr zenekaroknak, előadóknak; összefogva az amatőr mozgalom szertefutó szálait. Az elmúlt néhány év tendenciája azt mutatja, hogy az ún. \"könnyűzenében\" ismét egyre nagyobb igény mutatkozik a hangszereken, élőben előadott zenére.

A rendezvényt a műfajhoz méltó körülmények között rendezik meg, amit a kitűnő akusztikájú koncertterem, jó minőségű hangosítás, kvalifikált zsűri előtt való megmérettetés, valamint az értékes, és hasznos díjak, nyeremények garantálnak, így a lehetőségekhez mérten segítséget nyújt a tehetséges zenészek számára a korszerű hangszerekhez, és technikai berendezésekhez való könnyebb hozzájutáshoz, jó minőségű demofelvétel készítéséhez, médiában való megjelenéshez.
A rendezvény célja továbbá a zsűri segítségével a zenekarok közötti szakmai tapasztalatcsere létrehozása, egyfajta műhelymunka lehetőségének megteremtése, amely az évek során jól működő gyakorlattá vált. Ebben segítő partnerek a Magyar Rádió, a Zenész magazin, a Rockinform, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszaka stb. munkatársai és egyéb könnyűzenei szakemberek, zenészek.

Az elmúlt évek alatt a rendezvény már kinőtte regionális jellegét, az ország távolabbi helységeiből, és a határon túlról (elsősorban Szlovákiából) is sok kitűnő zenekar és előadó érkezik évek óta fesztiválunkra. A jelentkezésnek stílusbeli megkötése nincs, de a nevezések előzsűrizése során előnyt élveztek a saját szerzeményekkel jelentkező előadók, illetve az eredeti, egyéni hangvétellel rendelkező produkciók. Kb. nyolcvan beérkezett nevezésből került kiválasztásra az a húsz együttes, aki egy dal erejéig bemutatkozási lehetőséget kapott.

Az idei évben a rendezvény igazi fesztivállá terebélyesedik, ahol a tehetségkutató korábbi helyezettjei, résztvevői, ill. olyan, Győrben még kevésbé ismert, fiatal, vagy akár már több éve professzionális szinten zenélő és közönségbázissal is rendelkező együttesek adnak egymás után kb. félórás koncerteket - késő délutántól egészen éjszakába nyúlóan -, akik a populáris zenekultúra kommersz főáramlatától eltérő, értékteremtő alkotók, közös jellemzőjük azonban, hogy eddig a hazai médiában alig, vagy egyáltalán nem jelenhettek meg.