Zene.sk

Switch to desktop Register Login

Címlap

LTD (ESP) B255-NG basszusgitár

Basszusgitárvásár - újra szerelmes vagyok. Egy LTD (ESP) B255-NG basszusgitár vásárlása utáni hangszerelemzés.
Minden amatőr, zenélni próbáló emberke életében – talán többször is - eljön az a pillanat, amikor úgy érzi, kinőtte a jelenlegi hangszerét, az már akadályozza a további fejlődésben, nem inspirálja többé. Nekem ez a pillanat életemben harmadszor múlt hét pénteken a dunaszerdahelyi NFG klubban jött el, amikor is kipróbáltam Erni barátom basszusgitárját.
A hangszerpróbát követően négy nap, pár óra idegeskedés és a folyószámlám lenullázása után már egy új bőgő boldog tulajdonosának mondhattam magam, egy B-255-ös LTD modellel lettem gazdagabb. A Muziker-ből szervált modell teljes neve ESP B255-NG, amiről a kevésbé tapasztaltaknak is lejön, hogy az LTD szoros kapcsolatban áll az ESP-vel (az NG jelzés a színkódra utal).
Tudni illik a bőgőről, hogy mivel az ára nem egy kategória az amerikai Fender Jazz Bass-szel, ezért a fája és maga a gitár sem olyan. Igaz, nem tujafából van, de más az erőssége: az elektronika.
Kettő passzív EMG (40-HZ) szedő és egy aktív ESP elektronika található benne. Ez az első aktív elektronikájú bőgőm, de meg kell hogy mondjam, meg vagyok elégedve. Régebben eszembe se jutott volna ilyesmit venni, de gondoltam, kipróbálom, és nem csalódtam.
Amire az „olcsóbb” öthúros basszusgitároknál vigyázni kell, az a H húr hangja. Sok esetben (mint az előző gitáromnál is) a szedő már nem teljesen vette a legalacsonyabb frekvenciákat, D-től lejjebb már csak tompán brummogott. E modell esetében erről természetesen szó sincs. Bár magának a bőgőnek bekötve, nullás korrekcióval kicsit keményebb hangja van (inkább metálra), de ez a három aktív EQ-potméterrel könnyen korrigálható.
Az egész testen végighúzódó nyak és az aktív ekvalízer annyival tisztábbá, konkrétabbá teszi a basszusgitár hangját, hogy ilyet az eddigi passzív gitáromból halandó elő nem varázsolt volna. A testen átfutó nyak annyit tesz, hogy nem bekötve is érzem a medencecsontomon, amit játszok, annyira erősen rezonál.
A hardware mind ESP, a kis kütyük egytől egyig platina színben pompáznak, összhangban a gitár természetes fa alapszínével. A hangolók nagyon pontosak, egy óvodás is be tudná hangolni a gitárt ilyenekkel, és ami fontos, hogy pár nap után sem kell állítani rajta.
Eddigi összegzés: a gitár szép, még szebb, mint a katalógusbeli képeken, és a hangja is felülmúlta a várakozásaim (hát még mi lesz, ha új húrokat rakok rá), az áráról nem is beszélve.
Ami viszont a legjobban megfogott, az maga a fogása. Bal kéz: öthúroshoz képest nem túl széles nyaka és kis mélysége számomra ideális, a nyak hátsó felülete jól lekezelt, amit nem mondhatok el pár Yamaha modellről. Jobb kéz: a keskeny nyakból adódó rövid húrtáv volt számomra a legmegfogóbb a gitárban, e nélkül nem tudnék rajta rendesen játszani (ahogy gondot okoz pl. a Fendereken való játék).
Egyszóval: mintha a kezemre formálták volna ezt a hangszert, 19 és félezer szlovák koronáért a számomra megfelelőbb új gitárt ember nem tudott volna ajánlani. Azt hiszem, beleszerettem...

\"LTD