Zene.sk

Switch to desktop Register Login

Címlap

Felesleges zenét tanítani?

A kórusban éneklés fegyelmet, a másikért, a közösségért vállalt felelősséget követel a diákoktól

Embernevelő erejét a lélek oly mély rétegeiben fejti ki, ahol a szó már kevés. A felemelő, lélekerősítő, örömszerző, megnyugtató vagy éppen lelkesítő zene igaz emberi érzelmek átélésével képes lélekben gazdag, nemes ízlésű, szépre, jóra fogékony személyiség kiművelésére. Gondoljunk arra, hogy amikor az Örömódát hallgatjuk, úgy érezzük: az abszolút jóval találkozunk. A zenében találkozik a szép a jóval.

Az ének és a zene a jellem fejlesztésének eszköze. Például a kórusban éneklés fegyelmet, állásszilárdságot, a másikért, a közösségért vállalt felelősséget követel a diákoktól. Az együtt éneklés közösen átélt öröme, az együtt megtapasztalt szépség pedig olyan élmény, amelyet alig lehet máshoz hasonlítani.

Zenész helyett orvos?

Nagyon fontos, hogy a gyermek (és a felnőtt) számára magától értődő legyen, hogy érzelmeinek dallal, zenével is kifejezést ad. A zenetanulás sok szempontból kiváló iskolája a jellemnek. Jó néhány éve egy kedves barátom elhozta hozzám a gyermekét. A fiatalember kiváló, nemzetközileg is ismert zenész volt. Egy tavasszal kiderült, hogy betegség miatt el kell búcsúznia a művészi karriertől. Úgy döntöttek: legyen orvos. Tehát fizikát kell tanulnia az egyetemi felvételi vizsgára. Rendben van, mondtam, természetesen erre majd a következő tanév végén van esély, hiszen csak akkor lesznek a felvételi vizsgák. De azért csak kezdje el a fizika tanulását. Három hét múlva az élen volt. Kétségtelenül tehetséges fiatalember, de az eredmény így is hihetetlennek tűnt.

A rendszerességben rejlik a titok

Tanár úr, mondta a fiú, egyszerű dolog ez. Eddig naponta tizenkét órát hegedültem, most csak napi nyolc órán keresztül fizikázom. Mások hetente nem tanultak két-három órát. Amikor azt mondjuk, hogy tanítsuk meg tanítványainkat? Tanulni, arra is gondoljunk, hogy az önfegyelmüket, az akaraterejüket is fejleszteni kell!

Még valamit az énektanulásról. Minden bizonnyal igaza van Kodály Zoltánnak, hogy énekelni szinte minden gyermek megtanulhat. Igen kevés azoknak a száma, akik egészségügyi, fiziológiai, neurológiai okokból nem tudnak megtanulni dalolni. Ehhez képest sok gyermek nem szeret és nem tud énekelni. Jól tanítjuk-e az éneket?

 

Markó Emil
Új Szó, 2006. február 9.