Zene.sk

Switch to desktop Register Login

Címlap

Kevés néző, komoly veszteség a KirályFeszten

Királyhelmec - A KFT zenekar koncertjére Királyhelmecen alig száz ember volt kíváncsi, a rendezvény mérlege lehangoló.
Az első számítások szerint több mint 100 ezer koronás veszteséggel zárt a hét végén a MIK Waterfall Club és a Bodrogközi Fiatalok Szövetsége által megrendezett KirályFeszt Helmec elnevezésű könnyűzenei fesztivál. Pataky Károly főszervező elmondta, 2006. augusztus 18-án és 19-én a királyhelmeci sportpálya mögötti területen 12 szlovákiai magyar zenekar lépett fel. Péntek este, a fesztivál első napjának sztárvendége a magyarországi KFT együttes volt, amely tíz éve nem lépett színpadra Szlovákiában. Ennek ellenére a kilencperces koncertnek alig száz fizető nézője volt. Elővételben mintegy negyvenen vettek jegyet, bár a jegyárak nem voltak különösebben magasak. Annak, aki csak a KirályFeszt első napjára jött el, 199 koronát kellett fizetnie, a második napra a belépő 170 koronába került. (Szombaton a csehországi Gregor Samsa együttes volt a sztárvendég.) Az egész hétvégére szóló belépőt 299 koronáért árulták. A Bodrogköz központjában a most első ízben megrendezett KirályFeszten színes programmal várták az érdeklődőket: bábkészítők, fazekasok, üvegfestők és kötélverők mutatták be tudásukat, de volt csocsóbajnokság, nemzetközi graffititalálkozó, és magyar mozifilmeket is vetítettek. A rendezvény mérlege mégis lehangoló: a KirályFeszt Helmecen mindössze 170 jegy kelt el.
Az alacsony nézőszám nem befolyásolta az előadókat, a KFT például fergeteges koncertet adott az amúgy rendkívül lelkes, maroknyi közönségnek, sőt a zenekar tagjai két ráadás számot is eljátszottak. Pataky Károly szerint ha hamarabb kezdik el propagálni a rendezvényt, valószínűleg többen jönnek el a fesztiválra. Ám az, hogy az akciót a kulturális minisztérium is támogatni akarta, csak az idén májusban derült ki. A helmeci fesztivállal egy időben motoros találkozó volt a közelben, valamint a sárospataki Highlander disco ugyanakkor rendezte szülinapi buliját.
A marketingesek munkáját megnehezítette, hogy a sok rendezvény miatt a térségben valódi plakátháború dúlt, s a gátlástalanabb rendezők sorra leragasztgatták a „konkurencia” plakátjait. Pataky Károly úgy tájékoztatta lapunkat, kezdetben bízott abban, hogy az első KirályFeszt Helmec végül nyereséges vagy legalábbis nullszaldós lesz. A rossz tapasztalatok azonban nem szegték kedvét, a fesztivált jövőre valószínűleg újra megrendezik. Az azonban még kérdéses, hogy az ehhez szükséges pénzt honnan teremtik majd elő. Királyhelmecen egyébként az elkövetkező hetekben egymást érik majd a különböző koncertek és kulturális rendezvények. A hét végén az Omega együttes koncertezik a városban, majd a Hooligans lép fel. A hónap végén Humorfesztivál címmel neves humoristák szórakoztatják a közönséget. A Csatrangos Népzenei Fesztivált szeptember elején rendezik meg Királyhelmecen, majd nem sokkal ezután a hagyományos szüreti ünnepségre kerül sor. Októberben a Sziámi zenekart hallhatja a közönség. A felsorolt rendezvények szervezői csak remélhetik, hogy a fellépések telt ház előtt zajlanak majd, s az itt élők érdektelensége miatt nem kell majd végül komoly anyagi veszteséggel számolniuk.


Leczo Zoltán
Új Szó, 2006. augusztus 23.