Zene.sk

Switch to desktop Register Login

Címlap

Eye Beyond Sight: Dies Ad Quem

Eye Beyond Sight: Dies Ad Quem
Kiadó: Eye Beyond Sight (szerzői magánkiadás)
Megjelenés: 2007, szeptember
Kategória: hard/heavy
A szlovákiai magyar, pontosabban somorjai illetőségű Eye Beyond Sight több év közös zenélés, koncertezés után idén végre megjelentette első albumát, mely egy új korszak kezdetét jelenti számukra: ezt világosan kinyilvánították a lemez latin nyelvű címében is.
A banda egyébként még 2003-ban alakult, akkor még Snake Eat\'s Rabbit néven. A szokásos tagcserék, egyéb problémák után 2005-ben jött az új énekes, a máig is itt tevékenykedő Patonyi Tamás, ekkor keresztelték át magukat Eye Beyond Sight-tá.
Nem kimondottan jellemző rájuk egy bizonyos műfaj: stílusukban megtalálhatók a death metal, a hardcore és a thrash metal elemei is, sőt, egyik dalukba még egy kis reggae-t is becsempésztek.
Első demójukat 2006-ban készítették, három dallal, majd folyamatos és megfeszített munka után, 2007-ben vonultak stúdióba, hogy elkészítsék első nagylemezüket is.
Az igazán harapós hangzásért Sopronba utaztak, ahol az MD stúdióban rögzítették a tizenegy dalt, méghozzá nem is akárki segítségével: a legendás Moby Dick énekes-gitárosa, Schmiedl \"Smici\" Tamás volt a hangmérnökük.
Ez tökéletesen be is jött nekik: amikor először hallottam az albumot, egyszerűen képtelen voltam elhinni, hogy egy felvidéki amatőr zenekar dörren így meg. Messze felülmúlták az elvárásaimat!
A nyitó dal intrója mintha egy indián szertartásra kalauzolna el bennünket, figyelünk is, hogy mi ez, aztán hirtelen bedörren a „Regeneration”, és onnantól nincs megállás: ötletes riffek, élvezetes basszusjáték, nagyon ütős dob, állandó zúzás, a hangfalak meg mintha felzabálnák közben az étert, legalábbis megpróbálkoznak vele…

\"Az

A három leginkább említésre méltó darab a \"Chains\", az \"Around Us\", illetve az albumot záró \"Lorenzo\'s oil\", mely a maga módján magában hordozza az azonos című film minden fájdalmát és szenvedését.
Egyébként a legjobb az egészben, hogy sehol sem bukkan fel az, ami a profi zenekaroknál gyakran felmerülő negatívum: nincsenek töltelékszámok. Érezni lehet, hogy a fiúk sokat dolgoztak, alaposan kitettek magukért, és csak teljes egészében kész dalokat játszottak fel a lemezre.
A metal műfajok rajongóinak kimondottan ajánlott hallgatnivaló ez a lemez: biztos vagyok benne, hogy sokan üdítő vérfrissítésként fogják megélni a banda hivatalos bemutatkozását. Akik meg esetleg nem látnának benne semmi újdonságot, még azok is tombolhatnak rá egy igazán jót…

Bővebb információ a bandáról: www.eyebeyondsight.szm.sk

Az együttes tagjai:
Patonyi Tamás - ének
Sill \"Doki\" Attila - gitár, ének
Machala \"Macsek\" Zoltán - gitár
Tóth \"Kepasz\" György - basszusgitár
Varga Bálint - dob

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Regeneration
2. Money
3. Chains
4. Prayer for Better Days
5. Kill to Play
6. Around Us
7. Winter Comes
8. Go on Surviving
9. Lesson
10. It\'s Time
11. Lorenzo\'s Oil

Diszkográfia:
Demo (2006)
Dies Ad Quem (2007)


Bíró Szabolcs, 2007. november 05.
Forrás: ekultura.hu