Zene.sk

Switch to desktop Register Login

Címlap

Konflikt interjú

A III. Műszak internetes újság interjúja Juryval, a Konflikt vezetőjével
A szlovákiai Konflikt neve már rég nem ismeretlen a magyarországi punkok előtt, hiszen évente többször is ellátogatnak hozzánk. Az idén 20 éves banda frontemberével Jury-val beszélgettem.

 • Idén vagytok 20 évesek, amihez gratulálunk! Mivel ünnepeltek?
 • Először is szeretném üdvözölni a III. MŰSZAK olvasóit és minden punk-rockert, rockert Magyarországon! Köszönjük szépen a gratulációt! Igen annak ellenére, hogy még mindig nagyon fiatalosan nézünk ki, bizony az idénünnepeljük már a 20. szülinapunkat. Egész évben ebben a szellemben koncertezünk, de októberben egy nagy 21 bulis cseh-szlovák turnéra megyünk egy baráti cseh punkbandával a Totální Nasazení zenekarral, akik szintén most ünneplik fennállásuk 20. jubileumát.
 • Nyilván ilyenkor az ember összegzi az elmúlt időszak eredményeit. Mik voltak a Konflikt fontosabb állomásai?
 • Hát nehéz ezt összegezni, mert annyi minden történt velünk az évek során és a sok alkohol miatt már nem sok mindenre emlékszünk! 2008-ban kiadtunk egy DVD-t Konfliktology címen, amiben majdnem minden fontos dolog megtalálható, ami ez idő alatt történt velünk. Ha gyorsan akarnám összegezni, akkor: 20 év, 1100 koncert Európa szerte több mint 20 világsztárral (punk, metal, ska, rock bandákkal), albumok, klippek, bakelit lemez, videokazetta, DVD, válogatás lemezeken való szereplés világ szerte, rádió ill. TV szereplések, valami díj, 18 zenész és nagyon sok élmény (pia, nők, rock´n´roll)! Azt hiszem, el tudod képzelni...
 • Utolsó lemezetek, a Sapere Aude aranylemez lett Szlovákiában, ami elég meglepő eredmény lehet egy punkbandától, illetve megnyerte a szlovák grammy-t is. Hogy sikerült ezeket az eredményeket elérni? Milyen nálatok a zenei élet?
 • Igen a Sapere Aude szerencsére nagyon jól sikerült és az internetes letöltések ellenére 5000 db elfogyott belőle, ami nálunk már platina lemez (3500 az arany). Meg kell mondanom, hogy a kiadótól ennek ellenére nem kaptuk meg ezeket a lemezeket, de nem is érdekel minket a \"kitüntetés\", nem ezért csináljuk, lényeg hogy minél több helyre elkerüljön a zenénk és minél több embert szólítsunk meg vele. A szlovák grammyt, meg a zenei kritikusok ítélték oda nekünk érte a hard/heavy/punk kategóriában, amiről fogalmunk se volt, hogy jelöltettek minket. Soha nem versenyeztünk sehol, ezért nagy meglepetés volt a számunkra, mikor felhívtak minket, hogy megnyertük ezt a díjat. Nem foglalkoztunk soha ilyen díjakkal, de azért egy kicsit jól esett, hogy a kommersz szférából is felfigyeltek ránk és elismerték a kemény munkánkat.
 • A szlovák média mennyire támogat Titeket és a hasonló zenekarokat?
 • Ezidáig nem nagyon foglalkozott a média a punk zenekarokkal. Meg kellet nyerni ezt a díjat valakinek, meg egy TV zenei műsorában megdönteni a nézettségi rekordot (amit addig a kommersz nyálas zenekarok tartottak), hogy jobban odafigyeljenek az underground bandákra is, hogy az egyszerű emberek nem csak rádiós fost hallgatnak, hanem igenis nagy közönsége van a punk, metal, HC, ska bandáknak is. Addig csak a regionális TV-k foglalkoztak ilyen bandákkal. Médiatámogatásról a mai napig nem beszélhetünk. Szlovákiában nincs MTV, nincs VIVA, nincs rock TV, műsor vagy rock rádió! A klipeket nagyon ritkán adja le valaki, általában a regionális TV-k, rádiók szintén elvétve. Marad a kemény koncertezés! Szerencsére mi már állandó bandái vagyunk a legnagyobb rock fesztiválok nagyszínpadjainak a nagy rajongótáborunknak köszönhetően.
 • Gyakran jártok MO-ra is, legutóbb a Pannónia Fesztiválon és a Rockmaratonon játszottatok. Jól sikerültek? Megnéztétek az Exploitedet, illetve más koncerteket?
 • Igen az idén Magyarországon csak 3 fesztiválon játszottunk a Pannónián a Rockmaratonon és a Hegyalja fesztiválon. Nagyon jó hangulatú koncertek voltak. Az első kettőn szinte minden évben játszunk, szóval haza járunk, ezért is teltsátrasok a bulik. Tokajban először játszottunk, de ott is nagyon fasza volt. Az Exploitedet nem láttuk, mert előző napon játszottak, de mi régi ismerősök vagyunk, ugyanis több országban 5-ször játszottunk már együtt. Rob, a basszeros nagy Konflikt és Whisky fun! Az idén még egy bulit nyomunk Pesten, karácsonykor a Dürerben a Punkkarácsonyon.
 • A magyar zenekarokkal jóban vagytok?
 • Természetesen! Azt hiszem, hogy minden ismert magyar punk és metal bandával nagyon jóban vagyunk. Felesleges neveket írni, mert majdnem mindenkit ideírhatnánk.
 • Mi a helyzet az általad megálmodott Punk Island fesztivállal? 2008-ban szerveztétek meg utoljára, ha jól tudom. Várható még folytatás?
 • A Punk Island 7 évig működött és sajnos 2008 volt az utolsó. Lejárt a faluval a szerződésünk és már nem hosszabították meg. Semelyik környékbeli falu nem egyezett bele abba, hogy a fesztivált átköltöztessük hozzájuk. Nagyon szép és jó volt, de sajnos ennyi, nincs tovább!
 • Idén Németország, Csehország és Szlovénia mellett még Kolumbiába is mentek. Mesélj ezekről a bulikról, kérlek!
 • Évi 80-90 koncertet játszunk, amiből kb. 40 szlovák, 30 cseh és a maradék 10-20 más ország, szóval Magyarország, Németország, Ausztria, néha egy-két szlovén, olasz, svájci stb. koncert. Kolumbiába (úgy, mint Angliába) speciális meghívásra megyünk. Ezek a koncertek nagyon komoly szervezést és időt igényelnek. Úgy ez nem megy, hogy beülök a kis Ford K-mba, azán Győrben felveszem a Vigit és egy óra múlva már a Balatonon részegeskedünk! Ugye a modern technika rossz oldala, hogy mindenki felégeti az albumodat, és nem adsz el egy db CD-t se, így nem térül meg még az 1/10-e se a stúdióköltségnek, de a jó oldala, meg hogy az interneten az egész világ számára elérhető lesz a zenéd. Néha adsz 1-2 interjút pl. Dél -Amerikában és lám-lám,egyszer csak nagy rajongótáborod van Kolumbiában és meghívnak 2 fellépésre. Én punk dinoszaurusz vagyok és sosem szerettem a számítógépeket, de el kell ismernem, hogy ez a szaros internet jó valamire! Na így kerültünk Kolumbiába, aztán meglátjuk, hogy haza kerülünk-e?!
 • Mindig szlovákul énekeltek vagy megvannak angolul is a szövegek?
 • Csakis szlovákul énekelünk, ezért is meglepő, hogy Kolumbiában is ilyen közkedveltek lettünk, mert ugye ők azt se tudják, hol van Szlovákia, Lengyelország vagy Magyarország. Ahogy mondták, lényeg hogy Európa, és nem az USA! Mindig szlovákul énekeltünk mindenhol, és a magyarlakta területeken magyarul, németlaktán németül konferálom a számokat, a csehek, lengyelek, szlovénok, szerbek ugye majdnem mindent értenek szlovákul, keletre nem járunk sűrűn (pedig én még kötelezően tanultam az oroszt), a többi országokban meg lesünk a népre mint borjú az új kapura, mert angolból idióta vagyok! De amikor a húrok közé baszunk, akkor már nem kell kommentár!
 • Gondolom, már formálódik az új Konflikt lemez, mit lehet tudni róla?
 • Az új lemezről csak annyit, hogy keményen dolgozunk rajta, nagyon sok rétegű lesz, minden szám más-más hangulatú - stílusú lesz (lehet hogy még rétegesebb mint a Sapere Aude). Karácsonyra - reméljük - meg fog jelenni, és minden CD-hez csomagolunk 2db WC papírt, mert ha valaki meghallja, aki nincs hozzászokva a punk, metal zenéhez, össze-vissza fogja magát szarni tőle! Reméljük! Ha csak a következő hónapban nem kezdek el hiphoppot hallgatni... Kiadunk egy verseskötetet és indulunk a többi köcsög rap-essel a járási szavalóversenyen! Persze csak viccelek, mert ez ugye nem történhet meg, ugyanis 10 másodperc hip-hop után kipattogok és elkap a szarás (ez komoly)! Normálisan befosok a hip-hoptól, nem viccelek!
 • Milyen egyéb terveitek vannak?
 • További tervek nincsenek! Zörgünk további 20 évig minden hétvégén! Üdv mindenkinek, éljetek toleranciában, látjuk egymást a Konflikt bulikon! Stay punk! Jury
 • Oké!