Zene.sk

Switch to desktop Register Login

Címlap

Beszélgetés Ráduly Leventével, a Szkítia zenekar énekesével

„Ezt az évet Wass Albertnek szenteltük“
Beszélgetés Ráduly Leventével, a Szkítia zenekar énekesével
„Ezt az évet Wass Albertnek szenteltük“


Több ízben is találkozhattunk velük nálunk, Felvidéken. Zenéjük egyszerre népies és rockos. Céljuk, hogy a magyarságtudatot terjesszék. A 2004-ben alakult magyarországi zenekarnak mára két albuma is napvilágra került. Először a 2007-ben megjelent Kétezer éves ének, amely aranyalbum lett, majd egy évvel később a Tiszta szívvel, úttalan útakon, Wass Albert emlékére. Elbeszélgettem Ráduly Leventével, a zenekar énekesével, hogy a hazai közönség is jobban megismerje őket.


- Mesélnél az együttes alakulásáról?


- A Szkítia létezése előtt a régi zenekarnak volt egy demó albuma: a Rajzolt világ. Annak idején ugyanezt a vonalat képviselték, csak még kiforratlan volt a stílusuk. Inkább folkosabb volt. Szepesi Richárd volt az egyik alapító tag, a másik Gulyás Szabó László, aki a szólógitáros. Ők ketten írták a dalokat. Régen a zenekar neve is más volt. Richárd kilépése után dőlt el, hogy az együttes milyen zenei irányt szeretne követni. Ebben az időben - körülbelül három éve - kerültem be a zenekarba.

- A zenekar nevét mi alapján választottátok?


- Pataki Mónika énekesünk párja adta az ötletet. Ha már a magyarságról énekelünk, és valamilyen szinten a magyarságtudatot hordozzuk és terjesztjük, akkor az őseinkig vissza kell nyúlni ahhoz, hogy valamilyen nevet adjunk. Így lett Szkítia az együttes neve. Pár hónapjára rá vettük észre az interneten, hogy volt ilyen nevezetű, ma már nem létező zenekar, ami teljesen más jelleggel működött. Szerencsére nem volt belőle problémánk.

- Miért a folk-rock műfajt céloztátok meg?


- Elsősorban a népművészethez szerettünk volna visszanyúlni, mert nagyon jó témák vannak a népzenei elemekben, amit nem szabad kihagyni. Magyarok vagyunk, akkor mindenképpen magyar zenét kell játszanunk. Szerettük volna rockos elemekkel - nem pedig technóval vagy gépies témával - megspékelni ezeket a gyönyörű népies hangzásokat. Úgy gondoltuk, ha már erősséget kell adni, akkor mindenféleképpen a rock zenét választjuk. Ez az a stílus, ami őszinte és erőt ad. Legalábbis számomra mindenképpen. A fiúk is úgy gondolták, hogy a rock és a népi elemek nagyon jól ötvözik egymást. Jól összecsiszolódik és egy gyönyörű dallamvilágot lehet belőle kihozni. Nem akartuk a Kormoránt semmilyen téren másolni, de ugyanúgy kilencen vagyunk, ugyancsak két hölgy meg én - aki ugye férfi - vagyunk az énekesek, és a furulya meg a hegedű sem hiányozhat. Így hozta a sors.

- A Kormorán hogyan fogadott benneteket?

- Igazából Koltay Gergely fedezett fel minket, az alapító tag, Ricsi által. Ő vette fel az együttessel a kapcsolatot és az egyik Kormorán Családi Napon volt lehetőségünk bemutatkozni. Onnantól kezdve ők voltak azok, akik közreműködtek az első albumunk megszületésében is. Koltay Gergely töröksippal, a billentyűsük Szűts István harmonikával segített be egy-egy dalban. Gyakran léptünk fel előttük, így az ő közönségüknek is be tudtunk mutatkozni. Ezáltal elindult egy olyan út, amit csak nekik köszönhetünk. A mai napig támogatnak és jó baráti viszonyban vagyunk.

- Négy év alatt két album, ráadásul az első aranyalbum is lett. Ezt a sikert hogyan éled meg?

- Nehéz erre válaszolni… Az, hogy aranyalbum lett az első lemezünk, természetesen büszkeséggel tölt el, mert rajta vagyok én is. De attól még nem vagyok más ember. Ugyanolyannak tekintem magam, mint bárki mást, kis ember a nagyvilágban… Nem szeretem nagydobra verni!

- A második album Wass Albert emlékére készült. Honnan jött ez az ötlet, hogy a nagy erdélyi iró személye köré építsétek fel az egész albumot?

- Ketten is erdélyiek vagyunk a zenekarban, Tóth Ferenc furulyás meg én. Eleinte teljesen másképpen indult az album, de rádöbbentünk arra, hogy Wass Albert születésének századik évfordulóját 2008-ban ünnepeljük. Ekkor úgy döntöttünk, ha már új lemez lesz, akkor szóljon róla. Nem kellene őt elfelejteni, hisz egyedül a munkásságával nagyon sokat tett a magyarságért. Ezt az évet neki szenteltük. Wass Albert emlékesteket hoztunk létre, szoboravatásra hívtak, bárhol, ami vele kapcsolatos volt, megjelentünk. A legújabb album borítóját, külső és belső megjelenését menedzserünknek köszönhetjük, amely nagyon szép, igényes bőrkötéses, könyvformátumú. Wass Albert életútja és művei találhatók benne összefűzve más költőink gyönyörű, a magyarságról szóló verseivel.

- Az utóbbi két év alatt már a második album is napvilágra került. Netán 2009-ben elkészül a harmadik lemez is?

- Az új albummal kapcsolatosan azt tudom mondani, hogy készül, dolgoznak a fiúk. Én annyiban veszek részt, hogy énekelek, de ők azok, akik éjjel nappal azon törik a fejüket, hogy milyen gyönyörű dalokat hozzanak ki magukból. Az év második felében fog megjelenni. Kicsit rockosabb vonalba megyünk el, de megmaradnak a népi ízek. Szőke István Attila költő szövegeire fog épülni. Az ő verseiben hihetetlen erő van, akármelyiket is olvasom, úgy érzem, hogy ennek az embernek a szavaiból éltető erő árad. Azért is választottuk őt, mert a magyarság történetéről, őskoráról és a jövőjéről ír. Ez volt a célunk, hogy ilyen és ehhez hasonló szövegek legyenek az albumon. Attila úgy gondolta, hogy mi méltóak vagyunk az ő verseire. Jól együtt tudunk működni.

- Hogy érzed, van-e érdeklődés e műfaj iránt?

- Mindenféleképpen van. Úgy gondolom, szüksége van a magyarságnak arra, hogy felébresszük. Nem csak mi, hanem más zenekarok is, vagy éppen versírók. A magyarnak élnie kell és valamilyen szinten fenn kell tartani az őseink hitét, erejét. Akárhova elmegyünk ezzel a zenével, nagyon sokan eljönnek és gratulálnak. Ez azt jelenti, hogy igenis érdeklődés van a Szkítia művészete iránt.


Ando Krisztina