Zene.sk

Switch to desktop Register Login

Címlap

A Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete több rendezvénnyel is készül az idei nyárra

A Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete több rendezvénnyel is készül az idei nyárra / Lányok a Deja Vu klubban


- Kiket láthatunk a Deja Vu klubban?

- Két olyan fiatal szólista mutatkozik be 2008. június 4-én Pozsonyban, akik nem ragadnak le egyetlen zenei stílusnál, hanem különféle zsánerek szerelmesei és művelői, igaz, egyelőre csupán amatőr szinten. Két leányzóról van szó, akik a közelmúltban sikeresen szerepeltek az ekecsi Viza társulás által meghirdetett tehetségkutató fesztiválon. A muzslai Szabó Annamária még alapiskolás, de már régóta érdekli az éneklés, és újabban a gitározás is. Autentikus megszólalásban ad elő zoboralji népdalokat, de a kalotaszegiekkel is megbirkózik. Emellett a könnyű műfaj sem okoz neki különösebb problémát. Gitárkísérettel pedig még színesebbé tudja tenni előadását. Annamáriától nem messze lakik Tücsök Nikolett, aki viszont az opera, az operett és a musical világában érzi otthon magát. A tizenhét éves dunaradványi lány a komáromi Selye János Gimnázium növendéke. Róla annyit kell tudni, hogy idén részt vett a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Versenyen és a dunaszerdahelyi Ki mit tud?-on, hat éve gitározik, és a komolyabb műfajok mellett Dés László, Koncz Zsuzsa vagy a Locomotív GT felvételeinek interpretálása sem gond számára, és szintúgy énekel népdalokat is, mint Annamari.

- Bizonyára nem ez az egyetlen nyári programotok. Milyen műsorokkal vesztek részt a várható nyári zenei dömpingben?

- A SZMAZE természetesen idén nyáron sem pihen. Csak néhány hete rendeztük meg Csákány községben a 2. SZMAZE-Csákányért Fesztivált, de júliusban újabb nagy fába vágjuk a fejszénket. Jobban mondva kettőbe is. Különbuszt indítunk és lehetőséget biztosítunk a SZMAZE-zenekarok számára, hogy eljussanak a keleti végekre, konkrétabban Perbenyikre, ahol a Királyfeszt Helmec elnevezésű fesztivált rendezik. A zenei esemény húzónevei a Kispál és a Borz, a Quimby és a Prosectura zenekarok, de rajtuk kívül fellép a környékbeli Frontális Ütközés, valamint a Waterfall zenekar (ők szintén SZMAZE-tagok), akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a fesztivál. Különösen nagy köszönetet érdemel Pataky Karcsi, aki felajánlotta számunkra a lehetőséget. A háromnapos zenei seregszemlére július 3. és 5. között kerül sor a perbenyiki futballpályán, ahol az említett fellépőkön kívül találkozhat még a közönség az Előtag, a Rock-Stone, az Expired Passport, a Nasty Fox, a Csak Van, a Live Mirror, az InDiViDuAl, a The BeatHeads, a Factorial-X és a RAF-II zenekarokkal.

- Mi rejtőzik még a tarsolyotokban?

- A nyár másik nagy eseménye a 2. SZMAZE Zenei Tehetségkutató Fesztivál lesz, melyet ezúttal a Csemadok Országos Választmányával közösen, az érsekújvári Csemadok-házban tartunk július 19-én. Erre június 10-ig még várjuk a szólisták és zenekarok jelentkezését, a nevezési feltételeket az érdeklődők megtalálhatják honlapunkon, a www.zene.sk-n. A nagyobb rendezvényeken kívül természetesen folyamatosan tart a SZMAZE-zenekarok bemutatkozása a Pátria rádió hullámhosszán, továbbá a Vasárnap hasábjain, illetve a Focus Music Shop honlapján, és lehetőségünkhöz mérten egyéb módon is támogatjuk zenekarainkat, például klubkoncertek szervezésével.


Strieženec Sándor
Új Szó, 2008. május 31.