Zene.sk

Switch to desktop Register Login

Címlap

Időutazás rockabillyvel

Pozsonyban lép fel a Devil Street 13
Az ötvenes évek csőnadrágos, szegecses-bőrkabátos világát idézi meg egy féli fiatalokból álló, feltörekvő zenekar, a Devil Street 13. Május 7-én, szerdán a pozsonyi Deja Vu klub vendégei lesznek. Slovák Dáviddal, a banda nagybőgősével beszélgettünk.


- Mióta él a zenekar, és miért épp rockabillyt játszotok?

- Ebben a formációban 2007 szeptembere óta működünk. Volt egy előző zenekarunk is, amellyel próbáltunk rock and roll-közeli zenéket játszani, így rockabillyt is. Néhány tagcsere után megfordult a fejünkben, hogy műfajilag is stabilizálni kellene a zenekarunk helyzetét, így döntöttünk a rockabilly mellett. Ez volt az a stílus, amelyet minden zenekari tag kedvelt. Az ötlet egy hasonló zenét játszó magyarországi együttes koncertjén ugrott be. Ma már egyértelmű, hogy szerencsés lépés volt.

- Ezt a műfajt jellegzetes külsőségek kísérik. Próbáltok ennek is megfelelni? Vannak korhű ruháitok, jellegzetes rockabilly hangszereitek?

- Korhű ruházat van. Mármint a mi korunkhoz hű. A mai cuccokban is vannak rockabillys motívumok, ezeket részesítjük előnyben. Ami a hangszereket illeti, van Gretsch gitár, jó tremolóval, ez a műfaj kultikus hangszere, s persze van nagybőgő is.

- Mit fogtok játszani a Deja Vu klubban?

- Az ötvenes évek legmeghatározóbb rockabilly számait, tele táncolós dallamokkal. A jövőben készülünk saját dalokat is írni, sőt, már el is készült néhány, ezeket hamarosan bemutatjuk a közönségnek.

- Fellépések? Album?

- Fellépéseink vannak jócskán, koncerteztünk már Budapesten, Prágában és Pozsonyban is. Idén még vár ránk számos hazai és külföldi buli, nyári fesztiválok. Szeretnénk, ha itthon is megismerne bennünket a közönség, hiszen „monopolhelyzetben” vagyunk, Szlovákiában nincs hasonló stílust játszó zenekar. Az album még várhat. Először szeretnénk némi pénzt gyűjteni a zenekar kasszájába, s nem árt meg nekünk egy kis tapasztalatszerzés sem.


Strieženec Sándor

Új Szó, 2006. január 30.