Zene.sk

Switch to desktop Register Login

Címlap

Jövőre is lesz ZeneVAN - Interjú Balla Igorral

31 hazai és 6 magyarországi zenekar lépett fel, ami 390 hazai és mintegy 50 külföldi fellépőt tett ki.
\"A
Hogyan fogadták a zenerajongók a 11 helyszínen megvalósult fellépéseket, és milyen hazai és külföldi fellépők adtak koncertet?

Óriási meglepetéssel. Egyszerűen nem hittek a fülüknek, hogy a hazai zenekarok ilyen jók. Persze megválogattuk, hogy kit engedünk színpadra, de így sikerülhetett az, hogy ugyan a közönség nagy része a zárókoncertet adó sztárzenekar miatt jött, de egyszer csak azon vették észre magukat, hogy hihetetlenül jól szórakoznak egy számukra ismeretlen zenekar műsorán. A legspontánabb bizonyítéka a hazai zenekarok kvalitásának talán épp a királyhelmeci koncert volt, ahol befűtötték a hangulatot. A magyarországi zenekarnak szinte a műsor feléig volt mit csinálnia, hogy a hangulatgörbét visszatornázza arra a szintre, ahol az amatőr blokk végén volt. Meg vagyok róla győződve, hogy a következő alkalommal már nem csak a sztárzenekar lesz a mágnes. Charlie például teljesen el volt ragadtatva a zenekarainktól. Nem az illedelmesség mondatta vele az elismerő szavakat, mert ő nem az a fajta. A vándorfesztivál címadó zenéjét, a ZeneVAN-t pedig velünk együtt dúdolta, és közben azt kérdezte, „Ugye ez szlovák? Vagyis itteni magyar, nem magyarországi. Mert igényes és mégis élvezhető – és ez nagyon hiányzik a magyarországi zenékben”. A funky stílust képviselő Brooklyn együttes szerezte a számot. Hagyományosan nagy sikert aratott a közönség körében a már jól ismert Rómeó Vérzik és a RAF II a rock vonalból, de a kultivált hangzású Expired Passport is, akik még egy sanzont is a műsorukra tűztek.

Milyen zenei irányzat képviselői voltak túlsúlyban a fesztivál fellépői között?

A fesztiválnak az volt az alapkoncepciója, hogy teret adjon minden zenei stílusnak. Semmiképpen nem akartuk, hogy ez a rendezvény is rockfesztivál legyen. A műsor felét a funky, brit pop, ska, rap, pop zene alkotta a másik felét pedig a rock és a rock and roll. Ezen arány betartására a sztárzenekarok kiválasztásánál is ügyeltünk. Ezért lettek a vendégeink a következő előadók: Charlie, Neoton, Bon-Bon, Republic, Zanzibar, Hooligans.

Hány amatőr és profi zenekar adott koncertet?

31 hazai és 6 magyarországi zenekar lépett fel, ami 390 hazai és mintegy 50 külföldi fellépőt jelent. Ők és a 15 tagú szervező és műszaki stáb mintegy 30 ezer kilométert tettek meg a közel egy hónap alatt.

A fesztivál kezdetén azt nyilatkozta, az utolsó fellépések egyikét rögzítik majd, és CD születik belőle. Létrejött ez a hanghordozó?

Egy számot vettünk fel a rádióban 10 zenekar énekesének közreműködésével, mert a CD-nyi hanganyag felvétele anyagilag nem volt megoldható.

A fesztivál sikerein felbuzdulva jövőre is terveznek ilyen országos koncertsorozatot?

Ez egy nehéz kérdés, mert őrülten sok munkát igényelt a vándorfesztivál megszervezése és lebonyolítása. Ám ennek ellenére azt gondolom, mindenképpen meg kell rendezni jövőre is ezt a vándorbulit, mert igény van rá. Egyrészt a közönség részéről, másrészt pedig a zenészek részéről. Majdnem 10 ezer nézője volt a ZeneVAN vándorfesztiválnak, és 390 hihetetlenül boldog hazai fellépője. Az itt bulizó srácoknak és lányoknak ez az egy hónap életük egyik legszebb időszaka volt. Aki látta az utolsó helyszíneken a meghitt, szomorú búcsúzkodásokat, az tudja, miről beszélek. Sok szülő is odajött hozzám, hogy megköszönje, a fiaiknak nyújtott lehetőséget, mert amióta ZeneVAN, azóta gyakorolnak, cél van előttük.


Horváth Erika
Új Szó, 2006. szeptember 20.