Zene.sk

Switch to desktop Register Login

Címlap

Tíz év után sem punnyadunk! - Beszélgetés Kovács Koppánnyal

\"Punnyadás tőlünk nem várható, mi ugyanazt a kőkemény motoros, szexszel fűtött rock \'n\' roll-t fogjuk nyomni, amit eddig is.\" - Beszélgetés Kovács Koppánnyal, a Rómeó Vérzik frontemberével
- Koppány, mit jelent számotokra ez a tíz esztendő?
- Először is azt, hogy erre nagyon büszkék vagyunk, és ezt nem is tagadom. Elsősorban azért, mert a felvidéki magyar zenekarok, zenészek között nagyon kevés az olyan, aki egy formációban, lényegében ugyanazokkal a tagokkal kibírja a tíz évet, és ezt Magyarországon is hangoztatjuk. Tavaly elterveztük, hogy ezt az esztendőt végigbulizzuk, mivel kellőképpen meg szeretnénk ünnepelni a jubileumot, és úgy gondolom, ez sikerült is, ugyanis januártól vagy 70-80 koncertet lepergettünk, ami egy magyarországi profi együttesnek is a dicsőségére válna. Arról sem feledkeztünk meg, hogy egy igazi születésnapi koncert keretén belül is megünnepeljük ezt a szép kerek számot, sőt, az egyből kettő lett, mivel a felvidéki és a magyarországi rajongóknak is szerettünk volna kedveskedni, ezért két jubileumi bulit is beterveztünk, egyet \"szülővárosunkban\", Somorján, egyet pedig Budapesten. A somorjai fellépés november 18-án pénteken lesz - tehát mire ez a beszélgetés megjelenik, valószínűleg már magunk mögött tudjuk a koncertet -, a budapesti WIGWAM-beli koncert pedig még szeptemberben volt.

- Az idei Rómeó tábort nagyon sok kritika érte. Mit tudsz ehhez hozzáfűzni, és neked mi a véleményed?
- Megmondom őszintén, hogy teljes mértékben igazuk van a rajongóknak, és mivel a tábornak én vagyok a fő szervezője, szégyenlem is magam emiatt. Nem sikerült olyan szintű higiéniai és vendégkiszolgáló alkalmatosságokat biztosítani, amelyet szerettünk volna, de mivel a jó pap holtig tanul, ígérem, hogy jövőre sokkal jobban felkészülünk, és orvosoljuk a hiányosságokat. Annyit viszont már most el tudok mondani, hogy a helyszín ugyanaz marad, azonban reméljük, hogy nyáron a strand már üzemelni fog, és akkor mindenképpen szeretnénk velük valamiféle egyezséget kötni annak érdekében, hogy a táborlakók is megmártózhassanak a medencében, továbbá jövőre zuhanyozókat és illemhelyeket is nagyobb számban fogunk biztosítani. A program annyiban változik majd, hogy az eddig megszokott együtteseket komplett lecseréljük, mivel rengeteg olyan együttes kérésének kell eleget tennünk, akik még egyáltalán nem szerepeltek a táborban, és nem jó, ha minden évben ugyanazok a bandák állnak a deszkákra, mert akkor unalmassá válhat a dolog. Azért természetesen a Rómeó Vérzik fellép. (nevetés)

- Mi újság mostanában a zenekar házatáján?
- Két héttel ezelőtt elkészült a második videoklippünk is a Piros 19. című nótára, és annyit mindenképpen el szeretnék mondani, hogy egy nagyon profi magyarországi forgatócsoporttal dolgoztunk. A klippet a közeljövőben főleg magyarországi zenecsatornák sugározzák majd, de ha minden igaz, hamarosan letölthető lesz a honlapunkról is. Bízom benne, hogy beválnak a hozzá fűzött remények, és ezáltal még többen megismerik, neadjisten megszeretik a zenekart.

- Tervek?
- Hát, szeretnénk jövőre legalább ugyanennyit bulizni, értve ez alatt azt, hogy terveink között szerepel a lehető legtöbb helyre eljutni, sőt, olyan vidékekre is, ahol ezidáig nem jártunk, tehát szeretnénk kitaposni a jövőben is a járatlan utakat, ahogyan eddig is tettük. Továbbá szívügyünk a Felvidéken is minél több helyre eljutni, azonban ez nyolcvan százalékban nem rajtunk múlik, hanem sajnos másokon, illetve az ottani körülményeken, de bízunk benne, hogy azért sikerül összehozni pár emlékezetes bulit. Már készülnek az új album nótái is, amit szeretnénk tavasszal megjelentetni, de a viszonyok ismerete mellett attól tartok, lesz abból nyár, sőt ősz is. Mindenesetre megpróbálunk vele – amennyire lehet – sietni, mivel nem szeretnénk nagyon megvárakoztatni a rajongókat sem. Idén karácsonyra, ha minden igaz, akkor megjelenik a várva várt Rómeó Vérzik DVD.

- Tényleg, miért is kell rá ennyit várni? Hiszen még tavalyra igértétek...
- Ez így igaz, és annak idején a forgatócsoport jól megcsinálta, precízen összevágta a cuccot, viszont nem rendelkeztek azzal a technikával, amivel eredeti DVD-t tudtak volna nyomni. A régi elképzelés alapján egy dupla DVD megjelentetését terveztük, az egyik korongon egy teljes Rómeó koncerttel, a másikon pedig olyan különlegességekkel, amit még nem láthatott a nagyérdemű, sőt, az érdekes riportfilmeken és interjúkon kívül a zenekartagok egymásról olyan dolgokat mondanak el, amelyek még sohasem hangzottak el eddig. Tehát mindenféleképpen kuriózumnak számított volna a cucc, és végülis a magyarországi kiadónk rábólintott a dologra, azonban a kitételük az volt, hogy csak szimpla DVD jelenhet meg. Emiatt sűríteni kell a képanyagot, így természetesen újra vágják az egészet, és ennek a munkálatai zajlanak most, ennek ellenére bízunk benne, hogy minél hamarabb megjelenik, és örömöt szerzünk vele a rajongóknak. Sőt, ezennel felajánlok egy példányt a SZMAZE részére, melyet egy szerencsés regisztrált tag meg is nyerhet majd.

- Nem tudom, tíz év után szabad-e ilyet kérdezni, de meddig tervezitek még a közös muzsikálást?
- Még legalább húsz évig együtt leszünk, bízom benne.

- Csak?
- Na jó, akkor legyen harminc! (nevetés).

- Van-e valami fontos, vagy érdekes, amit zárásképpen elmondanál?
- Szeretném megköszönni minden felvidéki rajongónknak azt, hogy tíz évig mellettünk álltak. Rengeteg fiatal és idősebb rajongónk van itt Szlovákiában, és ez nagyon jó érzéssel tölt el bennünket. Végezetül pedig elmondanám egy nagyon kedves emlékemet, és a legnagyobb elismerést, amit életemben kaptam. Nemrégiben odajött hozzám egy ötvenésves családapa, ilyen nagy szakállú, motoros fazon, aki állítólag felvidéki, keletről származik, és azt mondta nekem, hogy \"Koppány, köszönöm szépen, hogy vagytok, mert harminc évet kellett arra várnom, hogy egy igazi, jó rock \'n\' roll csapat legyen Felvidéken\". Nekem, sőt, a bandának is ez a legnagyobb elismerés, mert mi ehhez tartjuk magunkat, punnyadás tőlünk nem várható, mi ugyanazt a kőkemény motoros, szexszel fűtött rock \'n\' roll-t fogjuk nyomni, amit eddig is.